Draai je toestel om het spel te spelen

CARCASSONNE

Probeer zoveel mogelijk punten te scoren en verdien een cashback!

HOE WERKT HET?

·         In Carcassonne wordt het speelveld met verschillende tegels opgebouwd. Een tegel kan een klooster , stadsdelen  en/of wegdelen  bevatten. Aan het begin van het spel bestaat het speelveld al uit 1 of meer tegels.

·         Het is de bedoeling om met het aanleggen van 6 tegels en het inzetten van meeples zoveel mogelijk punten te verdienen.

·         Nadat je op de eerste tegel hebt geklikt, geeft het spel aan waar je de tegel kunt leggen. Daarbij kun je deze draaien. Een tegel moet altijd passend worden gelegd. Dat wil zeggen dat wegen aan wegen, weiden aan weiden en steden aan steden moeten grenzen.

·         Na het leggen van een tegel mag je 1 meeple  op een net gelegde tegel zetten. Daarbij kies je voor 1 project: klooster, stad of weg. Wil je geen meeple zetten, dan klik je op het betreffende symbool . Heb je geen meeple meer over, dan heb je pech en kun je er geen zetten. Alleen projecten met een meeple leveren punten op.

·         Bouw je een weg af, dan krijg je 1 punt voor elk wegdeel waaruit de weg bestaat. Bouw je een klooster af, dan krijg je 1 punt plus 1 punt voor elke tegel die horizontaal, verticaal of diagonaal aan het klooster grenst. Bouw je een stad af, dan krijg je 2 punten per stadsdeel waaruit de stad bestaat plus 2 punten voor elk schild in die stad. In al deze gevallen krijg je je meeple in je voorraad terug. Deze kun je in dezelfde of een latere beurt inzetten.

·         Het spel is na het leggen van 6 tegels (en het zetten van meeples) afgelopen. Zijn er dan nog onafgebouwde projecten met meeples op het speelveld, dan worden deze nog geteld: voor een onafgebouwde weg krijg je 1 punt per wegdeel, voor een onafgebouwd klooster 1 punt plus 1 punt per aangrenzende tegel en voor een onafgebouwde stad 1 punt per stadsdeel en 1 punt per schild.

Veel plezier en succes!